top of page
סלוגן 6.jpg

חטיבות הביניים- מהחמצה להזדמנות !

מהו תפקידה של חטיבת הביניים?

מפתיע לגלות ששאלה זו לא נשאלה מעולם. לבית הספר היסודי יש תפקיד ברור, והוא הקנית מיומנויות יסוד ודרכי תקשורת והתנהגות בסיסיים. לבית הספר התיכון יש מטרה ברורה- להכין לבחינות הבגרות ולהקנות כלי למידה אקדמיים. טוב או רע, אין זה משנה- קיימת בהירות יחסית לגבי תפקידם של בית הספר היסודי והתיכון, ואילו חטיבות הביניים נפלו בין הכסאות: הן כבר אינן מלמדות "מיומנויות יסוד", ועדין לא מחויבות למבחני הבגרות ולאקדמיה.

אז מהו תפקידן של החטיבות?

אם נפנה את השאלה הזו להורים, אנו עשויים לקבל תשובה מפתיעה בפשטותה: תפקיד חטיבת הביניים הוא להעביר את גיל ההתבגרות עם מינימום נזק, ולעשות מהילדים שלנו בני אדם.
ואכן, המאפיין המובהק ביותר של חטיבות הביניים הוא תקופת הגיל של התלמידים. חטיבת הביניים היא מקום שבו מאות נערות ונערים, בגילאי 13-16, נמצאים במתחם מגודר, במשך שש שעות ביום, כל יום, כל שבוע, עשרה חודשים בשנה.

אם כך, אולי הגיע הזמן להגדיר את חטיבת הביניים פשוט כ-בית ספר לגיל ההתבגרות?

ריבוי המחקרים בתחום חקר המוח בשנים האחרונות חושף בפנינו אוקינוס עצום של ידע חדש על מוחם של המתבגרים, והתגליות מדהימות בעוצמתן: מוח המתבגרים אינו דומה למוח של ילדים, ולא למוח של מבוגרים. אפשר לומר שהמוח של המתבגרים בגיל הזה הוא רכבת הרים שדוהרת במהירות, עולה ויורדת, לא נמנעת מסכנות מחד, ומאידך- מגיעה לגבהים עצומים. המוח של המתבגרים נמצא בצמיחה יומיומית, שמאפשרת רכישת ידע ומיומנויות במהירות רבה מאד, ומצד שני הוא עסוק ב"לגזום" קשרים וענפים שאינם נמצאים בשימוש לאורך זמן.

משמעות הדבר, שהתלמידים בחטיבת הביניים מסוגלים ללמוד הרבה מאד ומהר, בהרבה תחומים. ככל שנחשוף אותם ליותר תחומים ודיסיפלינות, כך יתפתחו במוחם יותר קשרים.

מצד שני, אם נחטא למטרה, נמשיך לדגול בהוראה פסיבית, לא יצירתית, שמקטינה את המוטיבציה העצמית ללמידה - ונגרום להם להזניח תחומי דעת או מיומנויות מסוימות- המוח עצמו "יגזום" את הקישורים האלה וייפטר מהם, כיון שהם "לא נחוצים".

(מתוך המאמר "חטיבת הנעורים-מהחמצה להזדמנות")

bottom of page