top of page

מהם עקרונות מודל 40-40-20?

 

מודל 20-40-40 בית ספר מבוסס בחירה נשען על שלושה עקרונות חינוכיים שמהווים את אבני היסוד שלו:

 

היסוד הראשון הוא התפיסה ההוליסטית, לפיה כל אדם הוא מיקרוקוסמוס שלם, המורכב מחלקים של גוף, נפש ומוח (mind) הפועלים בקורלציה ומשפיעים זה על זה באופן רציף. המודל ההוליסטי* מדגיש את חשיבות המרכיב הרגשי כנדבך המשמעותי ביותר המשפיע על איכות הלמידה והתלמידאות. תלמיד מאוזן רגשית יהיה פנוי ללמידה ויוכל למצות את הפוטנציאל של עצמו. תלמיד שאינו מאוזן רגשית יגיע לבית הספר בעמדת נחיתות או מגננה, יתקשה לייצר סטטוס חברתי יציב, לא יהיה פנוי ללמידה ולכן יתקשה במיצוי הפוטנציאל שלו.

לקריאה נוספת: "רווחה נפשית – מתיאוריה ליישום: מודל החינוך ההוליסטי בהובלת רשת "אורט", ד"ר פנינית רוסו-נצר

 

היסוד השני הוא ערך החרות כמנוע המחולל של מוטיבציה עצמית ללמידה, הן אצל של התלמיד והן אצל המורה. הרחבה של האוטונומיה והבחירה** במרחב הבית-ספרי משחררת את החלק העיקרי של ההתנגדות ללמידה אצל התלמידים, שהיא- ההתנגדות ללמידה בכפיה. למידה מתוך בחירה מעבירה את האחריות להצלחה אל התלמיד ומייצרת תחושת מסוגלות, ענין, הנאה, גאוה, חשיבה יצירתית, ואף תחושת משמעות. הרחבת האוטונומיה של המורים במרחב ההוראה מאפשרת להם להפוך לחוקרים סקרנים ויצירתיים, המביאים לכיתה את התשוקה שלהם עצמם ואת הכלים הפדגוגיים המועדפים עליהם.

לקריאה נוספת: "אוטונומיה ובחירה" מאת דסי בארי, משרד החינוך 2014

 

היסוד השלישי הוא תפיסת ORE של ג'וסף רנזולי לעידוד מחוננות. ג'וזף רנזולי טוען כי מדידת "מחוננות" בכלים אקדמיים בלבד היא שגויה, וכי ניתן להרחיב את מעגל הילדים המחוננים (GIFTED) על ידי מתן כלים של ORE- בעברית המ"ע: הזדמנות opportunity, משאביםresources  ועידוד encouragment. תוכנית אמירים של משרד החינוך מתבססת על תפיסתו של רנזולי, ומודל 40-40-20 לוקח את העקרונות הללו ומרחיב את הטווח שלהם מקבוצת המצוינים לכלל אוכלוסית התלמידים בבית הספר.

להרצאה של ג'וסף רנזולי על עקרונותיו: https://www.youtube.com/watch?v=g_hPhKvduts&t=11s

כותר מודל.jpg
bottom of page